2020

Foreningens program 2020

E-ARK – fælles europæisk arkivering

Onsdag d. 26. februar 2020, kl. 17 – 19:30
Rigsarkivet, Kalvebod Brygge 34

Partnerne bag akronymet E-ARK består af flere forskelle europæiske landes nationalarkiver, forskningsinstitutioner og kommercielle firmaer.
De har siden 2013, igennem flere forskellige projekter, arbejdet på at skabe og implementere fælles europæiske åbne standarder og open-source værktøjer for digital arkivering.
I de seneste projekter har EU-kommissionen sammen med E-ARK partnere skabt en ”CEF Building Block” kaldet ”eArchiving”, hvor formålet er at EU-Kommissionen understøtter det digitale indre marked for digital arkivering.

Danmark har haft en central rolle i projekterne og Philip Tømmerholt fra Rigsarkivet vil fortælle om E-ARKs arbejde, status for projekterne og perspektiver for de næste år.

Se eller gense plancherne fra arrangementet her ->

 


April-arrangement – med efterfølgende generalforsamling er udskudt/aflyst pga. Corona/COVID-19

Onsdag d. 22. april 2020, kl. 17:00 –
Rigsarkivet, …

 


Besøg hos Designmuseum Danmarks Bibliotek og Arkiv for Dansk Design –

er udskudt/aflyst pga. Corona/COVID-19

Onsdag d. 27. maj 2020, kl. 17.00
Bredgade 68, 1260 København K.

Designmuseum Danmark er en klassisk ABM-institution med museum, bibliotek og arkiver under samme tag.
Siden grundlæggelsen i 1890 som ’Det danske Kunstindustrimuseum’ har museet indsamlet, dokumenteret og udstillet forbilledlige eksempler på design og kunsthåndværk.

Biblioteket råder over en omfangsrig bog- og tidsskriftsamling foruden arkivalsk materiale, og som offentligt fag- og forskningsbibliotek har det en bred skare af brugere, heriblandt studerende, forskere, samlere, designere og kunsthåndværkere.

Samlingerne i Arkiv for Dansk Design består af danske designere og kunsthåndværkeres originale skitser og tegninger, foruden trykt grafisk design såsom skriftdesign og emballage.
Herudover huser arkivet bl.a. en omfattende særsamling af japanske farvetræsnit og en samling af europæiske ornamentstik fra det 16. og 17. århundrede.

Bibliotekar Sara Fruelund giver en rundvisning i biblioteket og i Arkiv for Dansk Design og viser eksempler fra samlingerne.

 


Arkivforeningens generalforsamling 2020

Torsdag d. 8. oktober 2020, kl 17.00
Rigsarkivet, Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1, 1214 KBH K

I lyset af den aktuelle COVID-19-situation har bestyrelsen hidtil besluttet, at det ikke ville være forsvarligt at afholde fysiske møder.
Der holder vi fast i – og planlægger at afholde nogle virtuelle oplæg i løbet af efteråret i stedet.

Men vi kommer ikke uden om at afholde den generalforsamling, som vi har udskudt siden foråret.

Den kan desværre ikke afholdes online.
Bestyrelsen har derfor besluttet at indkalde til generalforsamling torsdag den 8. oktober 2020 kl. 17 i Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1, 1214 København K.
Harsdorffsalen er rummelig og med god plads mellem bordene.
Der vil være håndsprit, og vi vil opfordre til, at man bærer mundbind, når man står eller går (som på restauranter).

Der vil ikke være et fagligt oplæg eller spisning i forbindelse med generalforsamlingen.

Dagsorden for generalforsamlingen:


Webinar om Transkribus

Tirsdag d. 27. oktober 2020,  kl. 14-15

Transkribus – et system, der kan læse håndskrift. Vi er vant til at tænke på OCR-behandling udelukkende til brug for maskinskrevne sider, men med Transkribus åbnes for muligheden af automatisk læsning af håndskrift.
Det er ren AI – Archive Intelligence – og i dette webinar vil Aarhus Stadsarkiv fortælle om projektet, programmet og potentialet i Transkribus.

Kristian Pindstrup, der til daglig håndterer Transkribus hos Aarhus Stadsarkiv, vil demonstrere systemet i brug og fortælle om de modeller og imponerende resultater, der er opnået indtil nu.

Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar i Aarhus, vil fortælle om projektet Transkribus, om baggrunden og brugen i andre lande, samt om de danske projekter, der anvender Transkribus, bl.a. retrodigitalisering.dk 

 


Webinar om IT-arkivering på Færøerne

Tirsdag d. 15. december 2020, kl. 14-15

Færøernes Nationalarkiv modtager naturligvis også digitale arkivalier, og har en tilgang til it-arkivering, der er modelleret efter den danske.
Men hvordan er det lige at opbygge it-arkiveringen i et mindre land, hvor den relevante lovgivning ikke er fuldt implementeret endnu?

På Arkivforeningens webinar d. 15. december kl. 14-15 vil Færøernes Nationalarkiv fortælle om den proces, de har været igennem for at opbygge it-arkiveringen, og om hvilke udfordringer, de står over for i fremtiden.

Programmet

1. Digital arkivering på Færøerne fra start til nu (Rói Eliasen, digital arkivar)

2. Fremtidige udfordringer (Poul Andrias Simonsen, digital arkivar)

3. Digital arkivering i et lille land (Sámal T. F. Johansen, national arkivar)