Programmer

Arkivforeningens generalforsamling 2020

Torsdag d. 8. oktober 2020, kl 17.00
Rigsarkivet, Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1, 1214 KBH K

I lyset af den aktuelle COVID-19-situation har bestyrelsen hidtil besluttet, at det ikke ville være forsvarligt at afholde fysiske møder.
Der holder vi fast i – og planlægger at afholde nogle virtuelle oplæg i løbet af efteråret i stedet.

Men vi kommer ikke uden om at afholde den generalforsamling, som vi har udskudt siden foråret.

Den kan desværre ikke afholdes online.
Bestyrelsen har derfor besluttet at indkalde til generalforsamling torsdag den 8. oktober 2020 kl. 17 i Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1, 1214 København K.
Harsdorffsalen er rummelig og med god plads mellem bordene.
Der vil være håndsprit, og vi vil opfordre til, at man bærer mundbind, når man står eller går (som på restauranter).

Der vil ikke være et fagligt oplæg eller spisning i forbindelse med generalforsamlingen.

Dagsorden for generalforsamlingen:

Webinar om Transkribus

Tirsdag d. 27. oktober 2020,  kl. 14-15

Transkribus – et system, der kan læse håndskrift.
Vi er vant til at tænke på OCR-behandling udelukkende til brug for maskinskrevne sider, men med Transkribus åbnes for muligheden af automatisk læsning af håndskrift.
Det er ren AI – Archive Intelligence – og i dette webinar vil Aarhus Stadsarkiv fortælle om projektet, programmet og potentialet i Transkribus.

Kristian Pindstrup, der til daglig håndterer Transkribus hos Aarhus Stadsarkiv, vil demonstrere systemet i brug og fortælle om de modeller og imponerende resultater, der er opnået indtil nu.

Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar i Aarhus, vil fortælle om projektet Transkribus, om baggrunden og brugen i andre lande, samt om de danske projekter, der anvender Transkribus, bl.a. retrodigitalisering.dk

Webinar om IT-arkivering på Færøerne

Tirsdag d. 15. december 2020, kl. 14-15

Færøernes Nationalarkiv modtager naturligvis også digitale arkivalier, og har en tilgang til it-arkivering, der er modelleret efter den danske.
Men hvordan er det lige at opbygge it-arkiveringen i et mindre land, hvor den relevante lovgivning ikke er fuldt implementeret endnu?

På Arkivforeningens webinar d. 15. december kl. 14-15 vil Færøernes Nationalarkiv fortælle om den proces, de har været igennem for at opbygge it-arkiveringen, og om hvilke udfordringer, de står over for i fremtiden.

Programmet

1. Digital arkivering på Færøerne fra start til nu (Rói Eliasen, digital arkivar)

2. Fremtidige udfordringer (Poul Andrias Simonsen, digital arkivar)

3. Digital arkivering i et lille land (Sámal T. F. Johansen, national arkivar)