Forårssæson 2025
Ny viden fra arkiver med AI og tekstgenkendelse
ved Jeppe Klok Due, chefkonsulent, Rigsarkivet
Torsdag den 30. januar 2025 kl. 17
Rigsarkivet, Kalvebod Brygge 34, 1560 København V
Den digitale tidsalder blev kickstartet i 1968 med etableringen af et unikt individ-id i CPR-registret. Fra da af kan man kombinere oplysninger om sundhed, sygdom og sociale forhold for alle danskere. Det har gjort Danmark ledende indenfor registerforskning, fordi forskere kan studere sammenhænge om fx vacciner og bivirkninger, som ikke kan studeres andre steder i hele verden.
Men vil man forstå trends der rækker længere tilbage end 1970’erne må man på Rigsarkivet, som har oplysninger om alle danskere fra vugge til grav. Problemet er bare at de ligger relativt utilgængelige på papir. Rigsarkivet bruger AI metoder til billedanalyse og tekstgenkendelse for at etablere historiske registre om de millioner af individer, der ligger gemt i arkiverne. Når oplysningerne samtlige individer linkes til CPR-registret, får de et helt nyt anvendelsespotentiale, idet forskere ikke længere behøver lede efter oplysninger om individer med karakteristika, diagnoser, men kan studere samtlige individer.
Danske jøders liv og død i Theresienstadt
ved Silvia Goldbaum Tarabini, forsker, Rigsarkivet
Tirsdag den 25. februar 2025. Nærmere information følger.
I forbindelse med jødeaktionen i oktober 1943 blev 470 jøder deporteret til Ghetto Theresienstadt, hvor de kom til at opholde sig i 18 måneder.
Foredraget tager udgangspunkt i fangernes perspektiv, deres oplevelse af arrestation, deportation og det daglige liv i ghettoen, indtil de overlevende i april 1945 blev bragt til Sverige af De hvide Busser, tre uger før krigens afslutning.
Forfatterens forskning bygger på et omfattende kildemateriale, der stammer fra en tredjedel af de overlevende. Det omfatter blandt andet dagbøger, vidnesbyrd, breve, senere beretninger og interviews fra mere end 50 danske og udenlandske arkiver og samlinger.